Het Rode Kruis is wereldwijd bekend, en hun certificaat Europees erkend. Het diploma van Het Oranje Kruis is alleen in Nederland bekend en voldoet aan de Europese richtlijnen. Bij het Oranje Kruis is EHBO de core business, bij het Rode Kruis maakt EHBO onderdeel uit van het grotere geheel aan activiteiten.

In samenwerking met het Rode Kruis organiseert BHVNederland verschillende EHBO cursussen voor iedereen die wil weten wat te doen bij een ongeluk(je). Volg daarom ook een training EHBO BHV Nederland. U kunt beginnen met een Basis Cursus EHBO. In twee dagen (12 uur) worden de hoofdlijnen van EHBO behandeld.

De kosten kunnen wel per locatie verschillen: Een basiscursus kost gemiddeld € 35,- Een herhalingscursus kost gemiddeld € 15,- Sommige zorgverzekeraars vergoeden een reanimatiecursus.

Al onze certificaten zijn twee jaar geldig. Binnen deze periode mag je een herhalingscursus van hetzelfde cursustype volgen.

Met het Certificaat Eerste Hulp aan kinderen ben je voorbereid op Eerste Hulp handelingen bij kinderen. Het Certificaat kan actueel gehouden worden door het iedere 2 jaar te hercertificeren.

EHBO cursussen zijn best belangrijk. Ze geven je zelfvertrouwen en leren je hoe je om moet gaan met een crisissituatie. Daardoor kun je gemakkelijker omgaan met de situatie en kun je iemand goed helpen. Je kunt zelfs in een situatie terecht komen waarin je iemand het leven kan redden!

 1. Weet wat er komen gaat tijdens het EHBO examen. …
 2. Luister naar het Lotus-slachtoffer. …
 3. Blijf praten met je slachtoffer. …
 4. Organiseer je verbandmiddelen. …
 5. Gebruik de Oranje Kruis examinator. …
 6. Vertel hardop wat jouw eerste hulp is. …
 7. Zorg dat je wat te doen hebt. …
 8. Leer ademhalen.
 9. Ken je ‘tegenstander’

  Nee eigenlijk zijn de EHBO examinator en lotusslachtoffer niet je tegenstanders. Ze zoeken naar wat je wél kan. Maar toch: probeer voor het Oranje Kruis examen alvast even contact te maken. Het verkleint het verrassingseffect en maakt die man/vrouw een héél stuk minder eng. Realiseer je: ze zoeken hoe ze je kunnen laten slagen.

 10.  

  Speel op zeker

  Twijfel je? Ga uit van het ergste en zeg dat je dat doet. Leg een slachtoffer dan bij voorkeur op de grond of laat hem/haar op de grond zitten waarbij je zegt “want zo is het voor u veiliger, mocht u vallen”. Let op: laat het slachtoffer dat eerst zelf proberen, als dat niet lukt help hem/haar (ondersteunen), lukt dat ook niet dan pas ga jij het voor hem/haar doen (slepen/tillen).

EHBO is de afkorting van Eerste Hulp Bij Ongevallen. Hieronder verstaan we alle handelingen die iedereen, ook wie niet medisch opgeleid is, kan uitvoeren als er medische hulp nodig is in afwachting van professionele hulpverlening.

Denk aan een EHBO-snelcursus, EHBO bij kinderen of een Automatische Externe Defibrillator (AED) cursus. Sommige volg je de cursus zelfs online. De cursussen verschillen nogal in duur en daardoor ook in prijs. Meestal ligt het tussen enkele tientallen euro’s en 200 euro.

Vanaf welke leeftijd mag je een EHBO-cursus volgen? Voor de EHBO-cursus die opleidt tot het Eenheidsdiploma EHBO moet je zestien jaar zijn. Met Jeugd EHBO A kun je al beginnen als je elf jaar bent.

De cursus Diploma Eerste Hulp van Het Oranje Kruis kost € 199,00 incl. btw., inclusief lesboek, gebruik en verbruik van lesmiddelen, koffie/thee en 1 maal examenkosten van Het Oranje Kruis.

De volgende vijf punten helpen u daarbij:
 • Let op gevaar.
 • Ga na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert.
 • Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting.
 • Zorg voor professionele hulp.
 • Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt of zit.

Wat leert u tijdens de EHBO Basiscursus

Wat te doen bij kneuzing, verstuiking, ontwrichting en botbreuken, oogletsel en vergiftiging, elektriciteitsongevallen, letsels door warmte of kou. Kennis over vervoer over korte afstand. Aanleggen van verband en gebruik van hulpmiddelen. Kennis van het menselijk lichaam.

Je EHBO diploma krijg je niet zomaar. Je moet laten zien dat je de verschillende competenties beheerst om daadwerkelijk eerste hulp te kunnen verlenen. Hiervoor moet je een examen afleggen dat wordt beoordeeld door een externe examencommissie van het Oranje Kruis. Zij kijken of je aan deze competenties voldoet.

Elke twee jaar moet je EHBO-diploma verlengd worden met een EHBO herhalingscursus. Als je je kennis en vaardigheden regelmatig opfrist, ben je ervan verzekerd dat je op de juiste manier hulp kunt verlenen als zich een calamiteit voordoet.

Heeft u nog vragen, Stel ze gerust.