Instructiewand

Hier vindt u in de vorm van video's precies wat u moet doen bij welke situatie. Het staat u vrij om deze video's te gebruiken

Wat moet je doen als iemand stikt?

Wanneer iemand zich verslikt komt er speeksel, eten of drinken in de luchtpijp terecht. In het ergste geval kan dit leiden tot verstikking. Wat kun je doen om iemand te helpen bij een lichte of een ernstige verslikking?

Wat is epilepsie? En hoe kun je iemand helpen?

Wat is een epileptische aanval nou eigenlijk? En hoe herken je de symptomen van zo’n aanval? Er zijn verschillende soorten epileptische aanvallen, en als omstander kun jij helpen. In deze video leer je hoe!

Wat moet je doen als iemand flauwvalt?

Wat moet je doen als iemand flauwvalt? Wat is flauwvallen eigenlijk? Is iemand die flauwvalt ook altijd buiten bewustzijn. In deze video leggen we uit hoe jij iemand kan helpen die flauwvalt!

80% op de Spoedeisende Hulp heeft een Hersenschudding!

80% van alle mensen die op de spoedeisende hulp terechtkomen hebben een hersenschudding. Heel veel ongelukken gaan dus gepaard met een hersenschudding. In deze video vertellen we hoe een hersenschudding ontstaat en welke klachten er bij komen kijken.

WAT DOE JE BIJ EEN BEROERTE?

En beroerte kan overal voorkomen en kan gevaarlijk zijn. Weet je wat je moet doen bij een beroerte? Micha van het Oranje Kruis kan het je uitleggen.

Wat doe je bij een snijwond?

Als vuilnisman heb je kans dat je in contact komt met een scherp object, zoals gebroken glas. Maar wat moet je doen als je hier een snijwond aan overhoud?

Wat doe je bij een blauw oog?

Iemand heeft door een ongeluk een blauw oog opgelopen. Hoe kan je diegene precies helpen?

Hoe verwijder je een splinter?

Het overkomt ons allemaal wel eens, een splinter in je vinger! Of een splinter in je voet. Maar hoe verwijder je een splinter?

Hoe behandel je een schaafwond?

Tijdens het werken in de bouw zit een ongeluk in een klein hoekje. Presentator Jochem van Gelder en Roos leren wat ze moeten doen bij een schaafwond.

Wat doe je bij spierscheuring?

Als landmeter ben je veel buiten en ligt een spierscheur door het stilstaan en de kou altijd op de loer. Weet jij wat je aan een spierscheur zou moeten doen!?

Wat doe je als iemand gaat braken?

Je kent het vast wel. Iemand is kotsmisselijk of voelt zich niet helemaal top. Diegene moet daardoor overgeven en is van slag. Hoe kan jij iemand helpen die moet braken?

Wat doe je als iemand door zijn enkel gaat?

Het komt weleens voor dat iemand in je omgeving door zijn enkel gaat. Dit kan gebeuren doordat iemand niet oplet en dus zijn of haar enkel verstuikt. Wat moet jij dan in deze situatie doen?